De risico's van selftanner

23:21:00Dit artikel las ik onlangs op Beautyjornaal ik schrok ervan toen ik dit voorbij zag komen. Ik zie heel veel artikelen over zelfbruiners maar deze kant hoor of zie ik nooit. Daarom wilde ik dit artikel vandaag met jullie delen.
 
Smeren met een selftanner is beter dan een bezoek aan de zonnebankstudio of urenlang zonnen op het strand? Dan moet je even wat extra’s weten, want ook hier kleven risico’s aan als je het artikel op Future Derm zo lezen. (Dit is de officiële bron).

Selftanners bevatten dihydroxyaceton ofwel DHA . Dit verhoogt vrije radicalen op de huid met 180 procent als je huid binnen 24 uur na het aanbrengen ervan in aanraking komt met de zon. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor oxidatieve schade van de huid en kan het DNA van je huid aantasten.
Hoe werkt een zelfbruiner
DHA is de stof die voor een bruine kleur zorgt. Het is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag – de hoornlaag – verkleurt. Het typische luchtje in zelfbruiners is de DHA, een zoetige lucht die niet iedereen even lekker vindt. En blijkbaar is het toch ook schadelijk voor je huid.
Wat je kunt doen om je huid enigszins te beschermen na het aanbrengen van een zelfbruiner is om je huid erna in te smeren met een antioxidant serum en veel fruit, groente en ander voedsel dat rijk is aan antioxidanten te eten. Ook is het belangrijk om de selftanner 1 tot 2 dagen voordat je gaat zonnen aan te brengen. Hierna moet je dan nog steeds de hele dag een antioxidant serum en zonnebrand smeren om je te beschermen tegen de verhoging van het aantal vrije radicalen blijkt maar weer.
Zijn er dan zelfbruiners op de markt zonder DHA? Nicki van Future Derm deed research en concludeerde dat ze er simpelweg niet zijn. Zelfs bij selftanners op natuurlijk basis bleek er DHA in de lotion te zitten.

Advies
Voor iedereen die niet zonder een zelfbruiner kan, raadt Nicki aan om 1 tot 2 dagen voordat je gaat zonnen, een zelfbruiner te smeren en je huid de daarop volgende dagen regelmatig in te smeren met een antioxidanten serum en anti-zonnebrandcrème.

Wat vind jij van dit artikel, wist jij dit al? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Liefs, Lonneke


Follow on Bloglovin Instagram

You Might Also Like

31 reacties

 1. ik gebruik het niet, handig voor als ik het ooit ga gebruiken maar laat mij maar lekker natuurlijk bruin worden!
  XOXO esmee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Antioxidantserum? Bestaat dat? Erg he dat alles zo scadelijk is en alleen voor een bruine kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie, Er bestaan inderdaad Antioxidant serum. Welke mannier van bruin worden je ook toepast alles lijkt een bepaald risico met zich mee te dragen.

   Verwijderen
 3. Ik vind het heel leuk om dit eens te lezen! Dit wist ik nog niet, maar toch let ik er onbewust wel op. Ik smeer nooit zelfbruiner vlak voor ik de zo'n in ga. Als ik echt ga zonnen (wat enkel ge ziet tijdens een vakantie) doe ik eerst 3 kleine sessies bij de zonnebank (goed ingesmeerd uiteraard) zodat mijn huid al went aan de UV stralen. Dat werkt goed, want dan verbrand ik nog zelden :)

  X Sara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie. Het is inderdaad goed om je huid voorzichtig te laten wennen aan de zon/uv stralen. En goed insmeren ;-)

   Verwijderen
 4. ik ben ook niet van zelf bruiner geef mij de zon maar! xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie. Ik gebruik zelf ook inderdaad geen zelfbruiners.

   Verwijderen
 5. Ik gebruik zelden zelfbruiner, maar nu ik dit heb gelezen hoef ik het al helemaal niet meer! Geldt dit trouwens alleen voor echte zelfbruiners, of ook voor zonnebrandcrème waar zelfbruiner in zit of die het kleuren van je huid stimuleert?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie. Zoals ik het lees is ook zonnebrandcrème met een bruin kleurtje ook niet goed. Omdat DHA is de stof die voor een bruine kleur zorgt. Het is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag – de hoornlaag en dit schadelijk.

   Verwijderen
 6. Wat een leuk artikeltje zeg! Ik heb dit ooit weleens een keer geprobeerd. Ik kwam toen tot de conclusie dat dit niks voor mij was haha. liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie. Voor mij was het ook niks heb het in het verleden één keer geprobeerd. Nu hoef ik het persoonlijk ook niet meer.

   Verwijderen
 7. Dit wist ik nog niet! Gelukkig gebruik ik zelf geen zelfbruiners :). Fijn dat je dit met ons deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruik zelf geen zelfbruiner, maar dit klinkt alsof het maar beter is dat ik dat niet doe ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh echt? En waarom is het dan precies schadelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor je reactie. Ik ben geen specialist dus kan niet inhoudelijk op je antwoord in gaan, deze kan je wellicht stellen op de website van Beautyjornaal.nl. Ik heb wel voor je opgezocht wat de gevolgen zijn als je DNA beschadigd is.

   kijk op: Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/DNA-schade.

   Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.

   Verwijderen
 10. Hier had ik nog niet van gehoord. Gelukkig gebruik ik het bijna nooit, natuurlijk bruinen op een veilige manier vind ik nog steeds fijner :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik het niet (heb het ook niet nodig) maar wel jammer dat het niet door wordt gegeven aan het consument.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik durf het nooit te gebruiken, omdat ik heel bang ben dat ik oranje word! Eigenlijk heb ik het ook niet nodig, want ik word erg snel bruin..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Interessant artikel! Ik gebruik het alleen echter niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. handig artikel, ik gebruik zo nu en dan zelfbruiner voor een zomers tintje. wist wel dat het niet goed/handig was om vlak voor het zonnen met zelfbruiner aan de slag te gaan xx

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn informerend artikel! Ik gebruik eigenlijk ook nooit zelfbruiner!

  BeantwoordenVerwijderen

Instagram

Subscribe